Snabb leverans

Säker betalning

Snabb leverans

Sök

Fynda produkter till låga priser! Se månadens deals

Allt om att campa med bilen

Innehåll

Det finns en flera anledningar till varför allt fler väljer bilcamping. För det första erbjuder det en oöverträffad flexibilitet. Du kan resa i din egen takt, byta campingplats när du känner för det och utforska avlägsna platser som kan vara svåra att nå med annat färdmedel. Bilcamping ger dig också möjligheten att ta med mer utrustning än vad du skulle kunna om du vandrade, vilket ökar komforten. Dessutom är det ett kostnadseffektivt sätt att resa på, då du undviker kostnaderna för hotell eller andra boenden.


Medan traditionell camping ofta innebär en längre vandring till en avlägsen plats där du sedan sätter upp ditt tält, handlar bilcamping om att använda bilen som din bas. Traditionell camping kan ge en djupare naturupplevelse, men det kräver också mer planering, förberedelse och ofta bärning av tung utrustning över långa sträckor. Bilcamping, å andra sidan, erbjuder mer komfort och tillgänglighet. Du kan enkelt ta med bekvämligheter som tjocka madrasser, stolar, och till och med portabel elektronik. Men det viktigaste är att bilcamping gör det möjligt för även dem som kanske inte är redo för en vandringstur eller som reser med familjen att njuta av campingens glädje på ett mer tillgängligt sätt.


Att använda bilen som ditt mobila boende under en campingtur öppnar dörren till en ny värld av äventyr och flexibilitet. Genom att ha alla dina nödvändigheter inom räckhåll kan du uppleva landskapet på ditt eget sätt och på dina egna villkor. Men innan du beger dig ut på vägarna finns det några viktiga beslut att fatta, särskilt när det gäller att välja mellan att sova i taktält eller inuti bilen.

 1. Funkar för alla bilar
 2. Bättre utsikt
 3. Mer förvaring i bilen
 4. Snabb uppfällning
 5. Kan enkel flyttas mellan fordon
 6. Ger en autentisk campingkänsla
 7. Slipper bädda om
 1. Kräver ett takräcke
 2. Tungt att lyfta på
 3. Ökad bränsleförbrukning
 1. Upplevs säkrare
 2. Behövs inget utöver bilen
 3. Håller värmen bättre
 4. Ingen ned- eller uppfällning
 

En framgångsrik och njutbar bilcampingupplevelse kräver inte bara en bra bil och ett bra ställe att campa, utan även rätt tillbehör. Med rätt verktyg och utrustning kan du omvandla en grundläggande bilcampingtrip till ett riktigt äventyr. Låt oss dyka ner i de viktigaste sakerna du behöver och några extra finesser som kan höja nivån på ditt nästa bilcampingäventyr.

 • Sovsäckar: Välj en sovsäck baserad på den temperatur du förväntar dig under din resa. Det finns sovsäckar designade för olika årstider och temperaturspann.

 • Liggunderlag: Dessa erbjuder en extra isoleringsbarriär mellan dig och marken eller bilgolvet. De är särskilt viktiga om du sover direkt på marken.

 • Madrasser: Om du har utrymme i bilen kan en tunn, uppblåsbar madrass eller skumgummimadrass ge en extra nivå av komfort. Det finns även speciellt designade madrasser för baksätet på bilar

Innan du ger dig ut på vägen bör du försäkra dig om att ha grundläggande verktyg och utrustning med dig. Ett pålitligt första hjälpen-kit kan vara ovärderligt vid olyckor eller skador. En ficklampa eller pannlampa, extra batterier, och basverktyg som en multitool kan vara till stor hjälp om du behöver göra små reparationer eller bara navigera i mörkret. Glöm inte heller att packa ett reservdäck, domkraft och båda startkablar och bogserlina, bara i fall du skulle stöta på bilproblem.

Att laga mat under stjärnorna kan vara en av de största glädjeämnena med bilcamping. För att göra det enklare, överväg att ta med en vikbara köksbänkar eller en portabla gasgrill. Hopfällbara köksredskap, som skålar och bestick, sparar utrymme men ger dig ändå allt du behöver för att tillaga och äta dina måltider. För förvaring är det smart att ha med några lufttäta behållare för att hålla borta skadedjur och behålla matens färskhet. Att investera i en bra kylbox eller en elektrisk kylare kan också hjälpa till att hålla dina livsmedel fräscha och drycker svala under hela resan.


Att hitta den perfekta platsen att parkera och slå läger är avgörande för din bilcampingupplevelse. Det är inte bara en fråga om utsikt och komfort, utan också om laglighet och säkerhet. Nedan går vi igenom var du får och inte får stå med bilen, samt hur du hittar de bästa platserna för en trygg och minnesvärd campingupplevelse

 I många länder har det blivit striktare regler kring var du får parkera och övernatta i din bil. Generellt sett är det inte tillåtet att bara stanna var som helst och sätta upp camp. Nationalparker, naturreservat och skyddade områden har ofta särskilda regler som behöver beaktas. Privat mark är självklart off-limits utan markägarens tillstånd. Men det finns också vissa områden, som rastplatser eller särskilt designade campingområden, där det är tillåtet att stanna över natten. Alltid undersök lokala regler och bestämmelser innan du bestämmer dig för att parkera för natten.

Det finns många resurser som kan hjälpa dig att hitta lagliga och säkra platser att campa med din bil. Apps och webbplatser, som iCamp, Park4Night eller Campendium, kan ge uppdaterade listor över campingplatser, användarrecensioner och information om tillgänglighet och faciliteter. Många av dessa platser kan erbjuda grundläggande faciliteter som toaletter, färskvatten och ibland även duschar. Dessutom rekommenderas det alltid att tala med lokalbefolkningen eller besöka turistinformationscentra. De kan ofta peka ut pärlor som inte nödvändigtvis är upptagna på de stora webbplatserna eller apparna.


En framgångsrik och njutbar bilcampingupplevelse kräver inte bara en bra bil och ett bra ställe att campa, utan även rätt tillbehör. Med rätt verktyg och utrustning kan du omvandla en grundläggande bilcampingtrip till ett riktigt äventyr. Låt oss dyka ner i de viktigaste sakerna du behöver och några extra finesser som kan höja nivån på ditt nästa bilcampingäventyr.

Kondens uppstår när varm luft möter kall yta, vilket ofta händer i bilar under kallare nätter. Den varma luften inuti bilen, som du själv andas ut, möter bilens kalla fönster och metallytor, vilket resulterar i kondens. För mycket kondens kan inte bara göra interiören fuktig, utan även riskera att skada bilens inredning. Lösningen? God ventilation. Även en liten spricka i ett av fönstren kan göra stor skillnad, eftersom det tillåter den varma luften att fly och minskar risken för kondensbildning.

Om du använder taktält och märker problem med kondens, finns det särskilda tips och råd att beakta. För en mer detaljerad genomgång om hantering av kondens i taktält, se vår guide om kondens i taktält.


Bilcamping ger en unik möjlighet att komma nära naturen, men det innebär också ett ansvar att skydda och bevara den miljö vi besöker. Med några enkla förhållningsregler kan du garantera att ditt äventyr är hållbart och inte lämnar något negativt avtryck på naturen.

Konceptet “Lämna ingen spår efter dig” fokuserar på sju principer som syftar till att minimera människans påverkan på naturen:

 1. Planera och förbered dig: Undersök området du ska besöka. Känn till regler och riktlinjer för det specifika området.
 2. Resa och campa på hållbara ytor: Undvik att skapa nya stigar eller campingplatser.
 3. Hantera avfall på rätt sätt: Ta med dig allt skräp och lämna inte något kvar.
 4. Lämna det du finner: Ta bara med dig minnen och foton, lämna naturen som den är.
 5. Minska campeldens påverkan: Använd bärbara spisar istället för att göra en eld, eller använd bara etablerade eldplatser.
 6. Respektera vilda djur: Håll avstånd, mata inte djuren och stör dem inte.
 7. Var hänsynsfull mot andra besökare: Respektera andras lugn och ro, och håll alltid ljudnivåerna nere

Ansvarsfull camping går hand i hand med att vara en medveten och hänsynsfull besökare. Några tips för att campa ansvarsfullt inkluderar:

 • Välj hållbara platser: Campa minst 60 meter från sjöar och bäckar för att skydda ripariana zoner.
 • Minska ditt avfallsavtryck: Packa med dig mat i återanvändbara behållare och undvik engångsartiklar.
 • Spara vatten: Använd vattenbesparande metoder när du diskar eller tvättar dig.
 • Skydda den lokala floran och faunan: Använd lokala vedkällor om du gör upp eld, för att förhindra spridning av invasiva arter.
 • Utbilda dig: Läs om de områden du planerar att besöka för att förstå deras unika behov och utmaningar.

Att campa med bilen kan vara oerhört givande, men som nybörjare kan det också vara lätt att göra några klassiska misstag. Här är några vanliga fallgropar:

 • Överpackning: Det kan vara frestande att ta med allt du kan tänka dig att behöva, men begränsat utrymme och extra vikt kan göra det besvärligt.
 • Otillräcklig forskning: Att inte kontrollera reglerna för var du kan och inte kan stå med bilen kan leda till oväntade böter eller att behöva flytta mitt i natten.
 • Dålig förberedelse för väder: Naturen är oförutsägbar. Att inte ha tillräcklig utrustning för oväntat regn eller kyla kan förstöra upplevelsen.
 • Sämre ventilation: Att sova i bilen utan ordentlig ventilation kan leda till kondensansamling och en obekväm natt

Relaterade artiklar

Bilcamping

Allt om att campa med bilen

Från att välja rätt taktält till att packa smart, erbjuder denna guide alla tips och råd du behöver för att få ut det mesta av ditt bilcampingäventyr.

Läs mer »
Taktält

Fördelar med hårdskal

Upptäck fördelarna och nackdelarna med taktält i hårdskal och varför de är ett utmärkt val för alla typer av campare.

Läs mer »

Få vårt nyhetsbrev!

Börja skriv för att hitta rätt produkter
Fördelar med att ha ett konto hos oss