Snabb leverans

Säker betalning

Snabb leverans

Sök

Fynda produkter till låga priser! Se månadens deals

Passar taktält till min bil?

Innehåll

Välkommen till vår guide om hur du kan avgöra om din bil är kompatibel med ett taktält. Att välja rätt taktält för din bil är avgörande för både säkerhet och bekvämlighet under dina campingäventyr. Taktält erbjuder en unik lösning för övernattning och är perfekta för de som uppskattar naturupplevelser utan att behöva kompromissa med komforten.

I denna guide kommer vi att gå igenom de viktigaste faktorerna du behöver beakta innan du investerar i ett taktält. Detta inkluderar att förstå din bils taklastkapacitet, vilken typ av takräcken du har och hur taktältets storlek och vikt påverkar din bils prestanda. Genom att följa denna guide kommer du att kunna göra ett informerat val som säkerställer att taktältet inte bara passar din bil, utan också uppfyller dina behov för äventyr och komfort


Taklastkapacitet är den maximala vikt som ditt bilens tak kan bära när bilen är i rörelse. Detta inkluderar vikten av taktältet plus allt du lägger i det, som sovsäckar eller campingutrustning. För de flesta bilar är denna kapacitet mellan 75 och 100 kilogram. Det är viktigt att du vet om denna gräns för att undvika att överbelasta bilen.

Det lättaste sättet är att söka upp din registerskylt eller bilmodell på Car.info. Här hittar du all viktig information kring din bil. Om du inte hittar rätt information där så kan du vanligtvis hitta det i bilens instruktionsbok eller på bilens tillverkares webbplats under avsnittet för tekniska specifikationer.

Det finns två typer av vikt att ha koll på: dynamisk och statisk vikt. Dynamisk vikt är vad bilens tak kan hantera när bilen är i rörelse, som vi nämnde tidigare. Statisk vikt är hur mycket vikt taket kan bära när bilen står stilla. Det är vanligtvis högre än den dynamiska vikten och är viktigt när du använder taktältet, eftersom det måste stödja vikten av både tältet och personerna inuti.


När du överväger att installera ett taktält på din bil är det viktigt att förstå några nyckelfaktorer kring ditt fordon och dess takräcken. Här följer en klarläggning av de aspekter du bör överväga för att säkerställa att installationen blir säker och effektiv.

Först och främst är det viktigt att kontrollera att den totala vikten av taktältet tillsammans med dina takräcken inte överstiger den maximala lastkapaciteten för takräcken eller biltaket. De flesta takräcken klarar en maxlast på mellan 75 och 100 kilo, vilket är tillräckligt för de flesta taktält på marknaden. Det är viktigt att notera att den angivna maxlasten är dynamisk, vilket innebär att den gäller när bilen är i rörelse. När bilen står stilla kan både bilen och takräckena hantera en betydligt högre belastning.

För att kunna montera ett taktält korrekt är det nödvändigt att du har tillräcklig längd av rent räcke på dina takräcken. Med “rent räcke” avses den del av takräcket som inte är blockerad av några inskjutande plastdetaljer från räckets fötter. För att montera de flesta taktält behöver du ha minst 80 centimeter rent räcke. Det är en bra idé att sätta fast takräckena på bilen och mäta avståndet på både det främre och det bakre räcket för att säkerställa att detta krav uppfylls. Se illustration av måtten.

Ett annat viktigt mått är avståndet mellan de två takräckena. Detta avstånd bör ligga mellan 80 och 100 centimeter. För större taktält, som ett fyrmannatält, rekommenderas att takräckena placeras minst 90 cm från varandra.

När du väljer takräcken för att montera ett taktält rekommenderas ofta takräcken med fyrkantsprofil. Dessa räcken är generellt smalare än de aerodynamiska varianterna, vilket gör det enklare att montera taktältet. Den smalare formen ger också bättre flexibilitet i hur taktältet kan placeras och fästas, vilket är en viktig aspekt att överväga för en säker och stabil installation. Utöver monteringsfördelarna är takräcken med fyrkantsprofil ofta billigare än deras aerodynamiska motsvarigheter, vilket gör dem till ett kostnadseffektivt alternativ för många bilägare. Även om aerodynamiska räcken kan erbjuda lägre luftmotstånd och därmed bättre bränsleekonomi under körning, är fördelarna med enklare och billigare installation ofta avgörande för de som prioriterar användarvänlighet och budget.

cruz oplus
Passar taktält till min bil? 3

Fyrkantsprofiler (Cruz Oplus)

cruz airo
Passar taktält till min bil? 4

Aerodynamiska räcken (Cruz Airo)

Relaterade artiklar

Taktält

Fördelar med hårdskal

Upptäck fördelarna och nackdelarna med taktält i hårdskal och varför de är ett utmärkt val för alla typer av campare.

Läs mer »
Taktält

Fördelar med mjukskal

Utforska fördelarna och nackdelarna med taktält i mjukskal och ta reda på varför de är ett populärt val bland campare.

Läs mer »

Få vårt nyhetsbrev!

Börja skriv för att hitta rätt produkter
Fördelar med att ha ett konto hos oss