Snabb leverans

Säker betalning

Snabb leverans

Sök

Fynda produkter till låga priser! Se månadens deals

Välj bäst takräcke för taktält

Innehåll

När du väljer takräcken till ditt fordon som ska bära ett taktält, är det viktigt att förstå de två huvudtyperna som finns tillgängliga: fyrkantsprofil och aerodynamiska takräcken. Varje typ erbjuder unika fördelar och passar olika användningsområden, speciellt när det gäller installation av taktält.

Takräcken med fyrkantsprofil är kända för sin robusthet och stabilitet. Dessa räcken är oftast tillverkade av kraftiga material som stål, vilket gör dem särskilt lämpade för att bära tunga laster såsom taktält. En av de stora fördelarna med fyrkantsprofilräcken är att de ger en stabil och säker plattform för montering av taktält. Deras enkla, rektangulära form gör det även lättare att fästa olika typer av fästen och tillbehör, vilket kan vara avgörande för dig som behöver en tillförlitlig fastsättning för ditt taktält under långa resor eller i utmanande terräng.

Aerodynamiska takräcken, å andra sidan, är designade för att minska luftmotståndet när du kör. Dessa räcken har en slankare och mer strömlinjeformad form, vilket bidrar till ökad bränsleeffektivitet och en märkbart lägre nivå av vindbrus. Även om dessa egenskaper är fördelaktiga för dagligt bruk och långdistanskörning, kan den smalare och rundade designen på aerodynamiska räcken göra det svårare att fästa vissa typer av taktält. Installationen kan kräva speciella adaptrar eller extra försiktighet för att säkerställa att tältet sitter säkert och inte skadas av räckets form.

cruz oplus
Välj bäst takräcke för taktält 3

Fyrkantsprofiler (Cruz Oplus)

cruz airo
Välj bäst takräcke för taktält 4

Aerodynamiska räcken (Cruz Airo)


Det är kritiskt att säkerställa att både ditt takräcke och ditt bilens tak kan hantera vikten av ditt taktält, särskilt när det är belastat. De flesta moderna bilar och takräcken kan stödja en dynamisk belastning på 75-100 kilo, men det är alltid bäst att kontrollera specifikationerna för din bil och ditt takräcke.


För optimal installation, behöver du mäta den tillgängliga längden på det “rena räcket”. Placeringen av takräckena på bilens tak spelar också en avgörande roll. De bör placeras så att taktältet kan monteras jämnt och stödjas ordentligt, både i längd och bredd.

Vi har skapat en illustration för att förtydliga vad som menas med “rent takräcke” och vad det måttet behöver vara för olika taktältsmodeller. Ladda ned bild


Om du är osäker på det bästa takräckesvalet för ditt taktält, är det alltid en bra idé att rådfråga leverantörer eller experter. De kan erbjuda råd baserat på din bilmodell, taktältets storlek och vikt, och andra specifika behov.


Se till att taktältet är välbalanserat på takräckena och att det inte hänger över kanten på ett sätt som kan skapa obalans eller vara farligt. Regelbunden kontroll av fästelementen är viktigt för att säkerställa att allt är säkert fastsatt. Tänk på att tung last på taket kan påverka bilens köregenskaper, så kör försiktigt, särskilt på kurviga vägar och under blåsiga förhållanden.

Denna guide är tänkt att ge dig grundlig information för att göra ett välgrundat beslut när du väljer takräcke för ditt taktält, och för att säkerställa en trygg och njutbar campingupplevelse.

Relaterade artiklar

Bilcamping

Allt om att campa med bilen

Från att välja rätt taktält till att packa smart, erbjuder denna guide alla tips och råd du behöver för att få ut det mesta av ditt bilcampingäventyr.

Läs mer »
Taktält

Fördelar med mjukskal

Utforska fördelarna och nackdelarna med taktält i mjukskal och ta reda på varför de är ett populärt val bland campare.

Läs mer »

Få vårt nyhetsbrev!

Börja skriv för att hitta rätt produkter
Fördelar med att ha ett konto hos oss