Vilket taktält är bäst för mig?

foredelar mjukskal 1

Vad är ett taktält i mjukskal?

Ett taktält i mjukskal är en typ av övernattningsstruktur som monteras på taket av ett fordon. Till skillnad från hårdskalstält som har en fast, robust yttre skal, består mjukskalstält av flexibla, hopfällbara material som polyester eller poly-cotton blandningar. Dessa material är vanligtvis vattenresistenta och behandlade för att erbjuda skydd mot UV-strålning.

Fördelar med mjukskal

Mer taktält för pengarna

Mjukskalstält är välkända för sin kostnadseffektivitet, vilket gör dem till ett attraktivt alternativ för äventyrare som vill utforska utan att göra stora ekonomiska uppoffringar. Dessa tält är typiskt prissatta lägre än hårdskalsalternativen, vilket inte bara gör dem tillgängliga för en bredare publik utan också erbjuder ett utmärkt värde med tanke på deras funktionalitet och flexibilitet.

Lägre vikt än hårdskal

Utöver den ekonomiska aspekten är mjukskalstält oftast lättare i vikt jämfört med hårdskalsmodeller. Denna minskade vikt förenklar processen för montering och demontering, samt minskar belastningen på fordonet under färd. Lättare tält bidrar till bättre bränsleekonomi och enklare hantering, vilket är särskilt värdefullt för som ofta kommer att lyfta på och av taktältet från bilen.

Fördelar med mjukskal

Längre uppfällningstid

En stor nackdel med mjukskalstält jämfört med hårdskalstält är den längre tid det tar att sätta upp och fälla ihop dem. Denna fördröjning beror främst på att mjukskalstält kräver att ett skyddande kapell kastas över och säkras varje gång tältet stängs. Detta kapell, som skyddar tältet mot väder och vind när det är ihopfällt, måste noggrant dras över tältstrukturen och fästas på plats, vilket kan vara tidskrävande och kräva extra ansträngning.

Att fästa kapellet innebär ofta att arbeta med spännen, remmar eller dragkedjor som säkrar kapellet runt tältets bas, vilket inte bara lägger tid till processen utan också kan vara fysiskt ansträngande, särskilt i dåligt väder. Denna extra steg i upp- och nedfällningsprocessen gör mjukskalstält mindre praktiska för de som ofta flyttar mellan campingsplatser eller söker en snabbare setup och nedtagning.

Kan ej lasta ovanpå taktältet

Till skillnad från hårdskalstält, som ofta kan stödja ytterligare last på sitt skal, erbjuder mjukskalstält inte möjligheten att lasta utrustning ovanpå när de är ihopfällda. Detta begränsar den totala lastkapaciteten och kan vara en nackdel för äventyrare som behöver transportera extra utrustning som cyklar, kajaker eller solpaneler.

Högre bränsleförbrukning

Mjukskalstält har en högre profil på taket när de är ihopfällda, vilket leder till ökat luftmotstånd under körning. Denna högre profil kan negativt påverka fordonets aerodynamik och därmed också bränsleförbrukningen. För dem som reser långa sträckor eller är särskilt medvetna om bränsleekonomi kan detta vara en betydande nackdel.

Förvaring av kapell

När mjukskalstältet inte används måste kapellet som skyddar tältet när det är ihopfällt förvaras någonstans. Ofta innebär detta att man måste ha utrymme i bilen för att förvara ett smutsigt och ibland vått kapell, vilket kan vara opraktiskt och ta upp värdefullt utrymme som kunde användas för annan utrustning.

Upptäck mer
guide valj ratt taktalt for dig

Lär dig allt om taktält

I denna guiden går vi igenom alla frågor kring taktält.

foredelar mjukskal 1

Fördelar och nackdelar med mjukskal

Här lär du dig alla för- och nackdelar med taktält i mjukskal.