Vilket taktält är bäst för mig?

Innehållsförteckning

1. Introduktion

Taktält har snabbt blivit populära bland äventyrsentusiaster över hela världen, och med god anledning. De kombinerar bekvämligheten med traditionell camping med förmågan att slå läger nästan var som helst med din bil. Men med så många alternativ att välja mellan, hur bestämmer du vilket som är bäst för dig?

Vad är ett taktält?

Ett taktält är ett tält som monteras på taket av ett fordon. Det kan vara till en bil, en SUV eller till och med en skåpbil. Detta möjliggör en upphöjd sovplats som skyddar mot markfukt, krypande insekter och erbjuder en unik utsikt över omgivningen.

2. Varför välja taktält?

Taktält omdefinierar camping genom att kombinera bekvämlighet med äventyr. Genom att omvandla din bil till en mobil campingplats erbjuder de en unik kombination av flexibilitet och komfort. Låt oss utforska varför de blivit så populära.

Fördelar med att använda taktält

Säkerhet: Eftersom du sover ovanför marken, är risken att stöta på krypande insekter eller vilda djur minimal.

Bekvämlighet: Många taktält är utformade för snabb upp- och nedmontering, vilket sparar tid.

Utsikt: Den upphöjda positionen ger ofta en fantastisk utsikt över din campingplats.

Skydd: Höjden ger skydd mot markfukt och vattensamlingar.

3. Hårdskal vs. Mjukskal: Vad ska man välja?

När det kommer till taktält finns det två huvudtyper att överväga: hårdskal och mjukskal. Båda har sina egna för- och nackdelar, vilket kan göra valet lite överväldigande. I denna del kommer vi att belysa skillnaderna mellan dem och hjälpa dig att avgöra vilket som passar bäst för dina äventyrliga behov.
Taktält i hårdskal (Desert Cruiser)
Taktält i mjukskal (Wild Cruiser)

Vad är taktält i hårdskal?

Taktält med hårdskal, ofta betraktade som den premiumvarianten av taktält, utmärker sig genom sitt solida yttre skal. Detta skal, ofta tillverkat av slitstarka material som ABS-plast eller aluminium, erbjuder en rad distinkta fördelar:

Skydd: Hårdskalens robusta konstruktion skyddar tältets innehåll från elementen, oavsett om det är kraftigt regn, snö eller stark sol.

Snabbhet: Tack vare det fasta skalet kan många hårdskalstält snabbt fällas upp och ner. Detta gör dem särskilt praktiska för resenärer som byter läge ofta.

Aerodynamik: Det släta och platta yttre skalet förbättrar fordonets aerodynamik när man kör, vilket kan bidra till minskad bränsleförbrukning jämfört med mjukskalsvarianter.

Extra förvaring: Vissa hårdskalstält har design som tillåter lagring av utrustning ovanpå skalet när det är stängt, till exempel cyklar eller kajaker.

Vad är taktält i mjukskal?

Taktält i mjukskal är traditionella taktält som oftast är kända för sin dukliknande yta. De erbjuder också en uppsättning unika fördelar:

Prisvärd: Generellt sett är mjukskals-taktält mer prisvärda än deras hårdskalskonkurrenter, vilket gör dem till ett populärt val för förstagångsköpare eller dem med en stram budget.

Lättvikt: Mjukskals-tält tenderar att vara lättare än hårdskalsalternativen, vilket kan vara en fördel om fordonets tak har en lägre viktgräns.

Kompakt design: När de är infällda tar dessa tält mindre plats i bredd jämfört med många hårdskalsmodeller, även om de kan vara högre vilket eventuellt kan öka bränsleförbrukningen något.

Flexibilitet: Eftersom de inte har ett hårt yttre skal, kan mjukskals-tält ofta rymma oregelbundna former och utrustning inuti när de är stängda, som sovsäckar eller kuddar.

Vilket ska jag välja?

Att välja mellan hårdskal och mjukskal för ditt taktält kan vara en utmaning, men det kan förenklas om du har en tydlig förståelse för dina egna behov och preferenser. Låt oss bryta ner de viktigaste skillnaderna och övervägande faktorerna:

Budget

 • Hårdskal: Generellt dyrare, men erbjuder ofta fler funktioner och ett mer robust skydd.
 • Mjukskal: Ofta mer prisvärda och erbjuder grundläggande funktioner för tältcamping på taket.

Montering & användning

 • Hårdskal: Snabbare att fälla upp och ner, vilket kan vara en stor fördel om du flyttar runt ofta under din resa.
 • Mjukskal: Kan ta längre tid att sätta upp och packa ner, men ger ofta mer flexibilitet när det gäller lagring av innehåll.

Fordonets kapacitet

 • Hårdskal: Tynre än mjukskal, vilket kräver att ditt fordon kan stödja extra vikt.
 • Mjukskal: Generellt lättare, vilket kan vara bättre för fordon med lägre takkapacitet.

Resans natur

 • Hårdskal: Bättre för resenärer som kan stöta på oväntade väderförhållanden, tack vare dess robusta yttre skydd.
 • Mjukskal: Fungerar bäst i milt väder, men kan också hantera kraftigt regn med rätt impregnering.

Förvaring & aerodynamik

 • Hårdskal: Förbättrar fordonets aerodynamik, vilket kan minska bränsleförbrukningen. Vissa modeller tillåter dessutom förvaring ovanpå.
 • Mjukskal: Ökar bränsleförbrukningen på grund av sin höjd, men tar mindre plats i bredd.

Efter att ha övervägt ovanstående punkter bör du fråga dig själv:

 • Hur ofta planerar jag att använda taktältet?
 • Vilken typ av terräng och väder kommer jag att möta mestadels?
 • Vad är min budget?
 • Är snabb montering och demontering viktigt för mig?
Ditt svar på dessa frågor kommer att leda dig närmare beslutet mellan hårdskal eller mjukskal. Kom ihåg att det inte finns något “bästa” val som passar alla; det bästa valet för dig beror på dina unika behov och omständigheter.

4. Vanliga frågor om taktält

När man överväger att skaffa ett taktält kan det uppstå många frågor. Här har vi samlat de vanligaste funderingarna och frågorna som våra kunder ställer om taktält. Genom att ge tydliga och informativa svar hoppas vi kunna underlätta ditt beslut och säkerställa att du får den bästa möjliga campingupplevelsen.

Varför ska jag välja ett taktält istället för ett vanligt marktält?

Taktält erbjuder en unik campingupplevelse med många fördelar, såsom skydd mot markens ojämnheter, fukt och kryp. Dessutom kan du ofta campa på platser där marktält inte skulle vara praktiskt.

Är taktält svåra att montera på bilen?

Nej, de Wild Lands taktält är designade för att vara användarvänliga och kan monteras helt utan verktyg (förutom den medföljande monteringssatsen). Det är viktigt att följa tillverkarens instruktioner och se till att ditt fordon kan bära tältets vikt.

Hur många personer kan sova i ett taktält?

Det varierar beroende på tältets storlek. De flesta taktält är designade för 2-3 personer, men det finns även större modeller som kan rymma upp till 4-5 personer. Se Wild Land Voyager 2.0 | 230 – Taktält i hårdskal för 4-5 personer

Är taktält säkra i dåligt väder?

Ja, alla taktält från Wild Lands är tillverkade av slitstarka material som är resistenta mot vind, regn och snö. Det är dock viktigt att säkerställa att tältet är ordentligt förankrat och fällt ut på rätt sätt.

Kan jag köra med taktältet uppfällt?

Nej, du bör alltid fälla ihop ditt taktält innan du kör. Att köra med ett uppfällt taktält kan skada både tältet och ditt fordon, samt utgöra en fara i trafiken.

Ökar taktält bränsleförbrukningen på mitt fordon?

Eftersom ett taktält förändrar fordonets aerodynamik kan det leda till en ökning i bränsleförbrukning, särskilt på motorvägar. Det exakta värdet varierar beroende på tältets storlek och design. För att minska bilens bränsleförbrukning kan du spana in vår specialanpassade Luftvinge för taktält

Får man tälta med taktält var som helst?

Det beror på lokala lagar och regelverk. Vissa platser kan ha restriktioner mot camping, så det är viktigt att alltid kolla lokala bestämmelser innan du sätter upp ditt taktält.

Hur tar jag hand om mitt taktält?

Efter varje användning är det bra att rengöra taktältet och se till att det är helt torrt innan du fäller ihop det. Det kan också vara en god idé att impregnera tältduken regelbundet för att bibehålla vattentäthet. För mer utförlig information, läs vår guide för Förvaring och skötsel av ditt taktält

5. Avslutning & sammanfattning

Vi har nu gått igenom grunderna av taktält, från de olika typerna till deras fördelar och nackdelar. Vi har också djupdykt i några av Wild Lands topprodukter, och gett dig svaren på de vanligaste frågorna kring taktält. Slutligen har vi delat med oss av värdefulla råd för hur du tar hand om och underhåller ditt tält för att förlänga dess livslängd.

Att välja och sköta om ett taktält kan initialt verka överväldigande, men med rätt information och verktyg kan det bli en enkel och givande uppgift. Förhoppningsvis har denna guide gett dig en tydlig bild av vad du bör tänka på när du väljer och tar hand om ditt taktält.

Kom ihåg att ditt taktält är en investering inte bara i ett föremål, utan i upplevelser, äventyr och minnen som skapas på vägen. Genom att välja rätt taktält och ta väl hand om det, ser du till att det tjänar dig väl i många år framöver.

Tack för att du tog dig tid att läsa vår guide. Vi önskar dig många säkra och minnesvärda äventyr med ditt taktält!

LÄR DIG MER!